Draka levert aan Van Gelder 125 kilometer kabel voor bijzonder project ‘Spanningsvoorziening de Duinen’

Installatietechniek in een natuurgebied: dat klinkt uitdagend. Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken werkt van oktober 2016 tot begin 2019 in het duingebied onder  Zandvoort aan het project ‘Spanningsvoorziening de Duinen’. Alle electriciteitskabels en transformatorhuisjes in het duingebied moeten worden vervangen of gerenoveerd. Deze leveren de stroom van de 225 pompen bij diepe winputten.

Na 50 jaar voldoet de spanningsvoorziening in het duingebied niet meer aan de hedendaagse  normen en eisen. Waternet bracht een bestek op de markt voor vernieuwing en uitbreiding van de totale elektriciteitsvoorziening. Van Gelder won de tender en koos Draka voor het leveren van 125 km aan kabels voor laag- en middenspanning, gerold op in totaal 250 haspels van elk 500 meter kabel.

Het vervangen van kabels en trafo’s in een natuurgebied met een rijke flora en fauna is al geen standaard klus, zo moeten de graafmachines zijn voorzien van biologisch afbreekbare hydrauliek olie en er komen trappetjes voor zandhagedissen en padden, waarmee ze veilig naar boven kunnen als ze onverhoopt in een kabelsleuf vallen. Ook uitdagend zijn bovendien de logistieke processen rond het aan- en afvoeren van gereedschap en materialen. Wie op een lastige plaats graaft, sloopt en monteert, moet zich niet bezig houden met de vraag of de juiste kabels in de juiste aantallen voorhanden zijn.

Key Account Manager Wilco Veldkamp van Draka licht toe: “Draka ontzorgt Van Gelder met de ’handling’ van de enorme hoeveelheid kabels voor middenspanning  (1x95) en laagspanning (4x95). Wij hebben de order gekregen omdat wij met een vast projectteam in volkomen vertrouwen en synergie met de medewerkers van Van Gelder samenwerken. Wij wachten op de oproep en dan leveren wij volgens het ’just in time’ principe een dag van tevoren exact de hoeveelheid kabels die nodig zijn”.

De uitvoering  gaat in fasen. In oktober 2016  is de eerste fase van start gegaan. De laatste fase voor de levering van kabels is voorzien eind 2018. Daarna duurt het nog 0,5 jaar voordat het totale renovatieproject gereed is. Het credo van Van Gelder,  ”Samen sterk in infrawerk” is ook in het geval van het project Spanningvoorziening de Duinen zeker van toepassing.

Waternet is het waterbedrijf dat onder meer de drinkwatervoorziening voor de gemeente Amsterdam verzorgt. Al sinds 1853 wordt water uit de Amsterdamse Waterleidingduinen gewonnen om drinkwater van te maken. Sinds halverwege vorige eeuw wordt het grondwater aangevuld met rivierwater. Het gebied onder  Zandvoort heeft  een totale oppervlakte van 3400 hectare. De grond in dit natuurgebied filtreert het rivierwater, dat afkomstig is uit de Lek. Bij het inlaatstation bij Nieuwegein wordt het water voorgezuiverd en via een pijpleiding vindt het water zijn weg naar de duinen. Er is dus sprake van een natuurlijk zuiveringsproces, terwijl het waterpeil in het mooie duingebied altijd op niveau blijft. Een paar keer per jaar is er naast het water uit de Lek extra water nodig. Dan wordt er grondwater gewonnen  met behulp van 240 waterpompen, die via een middenspanningsnetwerk van elektriciteit worden voorzien. Bekijk ook het artikel van Van Gelder en van Waternet.